понеділок, 12 жовтня 2020 р.

Літературна панорама "Українські воїни всіх часів: від скіфів до кіборгів"

 

    Щорічно, 14 жовтня, Україна відзначає одне зі своїх головних державних свят — День Захисника України. Окрім того, 14 жовтня — це православне свято Покрови Пресвятої Богородиці, День козацтва та річниця створення Української повстанської армії.

 Як же всі ці чотири свята пов'язані між собою?

    Вшанування Пресвятої Богородиці Покрови – захисниці від ворогів має глибоке коріння в Україні. Ця традиція прийшла з Візантії разом із запровадженням Володимиром Великим християнства у 988 році. Князь Ярослав Мудрий збудував у Києві церкву на Золотих Воротах як вияв вдячності Богові і Пресвятій Богородиці. Князь Володимир Мономах писав, що перемогам над половцями завдячує Богові і заступництву Пречистої Діви Марії.

    За легендою, у цей день військо давніх русів на чолі з Аскольдом взяло в облогу центр православ'я — Константинополь, намагаючись захопити місто. Мешканці столиці Візантії у гарячій молитві звернулись до Богородиці з проханням про порятунок. І Богородиця, за оповідями, явилася перед людьми та вкрила їх омофором (покровою). Після цього вороги вже не могли побачити цих людей. Вражений  цим дивом Аскольд та його дружинники прийняли святе хрещення та стали християнами.

  Традиція вшанування Покрови як покровительки українського війська перейшла від руських князів до козацтва. Свято Покрови Пресвятої Богородиці було одним з найголовніших свят козаків, за що воно отримало другу назву – Козацька Покрова.

    Зародилося козацтво на українських землях у XV ст. Однією з причин зародження козацтва було не бажання жити на території Речі Посполитої, що було повязано з жорсткою політикою полінізації та окатоличення. Тому на степи Дикого Поля вибирались вільні чоловіки, а згодом і жінки, які колонізували території між Річчю Посполитою та Кримським ханством.

Зазвичай свої військові походи на початку існування козацтва здійснювали проти турків та татар. Зокрема однією з найуспішніх операцій  була морська десантна висадка та штурм і захоплення фортеці Кафа (нинішня Феодосія) під проводом гетьмана Петра Конашевиче-Сагайдачного.

22 липня 1616 р. Сагайдачний разом із 4 тисячами козаків прибув до міста. Уночі козаки висадилися на берег і підійшли до воріт Кафи. Частина запорожців, що володіли турецькою, відволікли вартових, вказавши, що вони турецький підрозділ, який прямує на війну з Персією. Тим часом інші перекинули драбини на мури фортеці. Перебравшись через стіну, козаки вирізали вартових і відкрили ворота. Козаки раптовим нападом захопили міську цитадель і прийнялись грабувати місто та звільняти християнських невільників. Аби взяти якомога більше бранців на свої чайки, козаки викинули чималу частину захопленого добра, тим самим підтвердивши свою обітницю визволяти із неволі християн, яку давали перед своїми походами.В результаті проведення операції було визволено кілька тисяч невільників, яких галерами було вивезено на Дніпро. Повернення такої кількості полонених прислужилося всенародній славі Сагайдачного.

Таким чином козаки поступово стали головними захисниками православного віросповідання. Зокрема, під час спільного польсько-козацького походу на Москву 1618 року. Петро Конашевич-Сагайдачний ставив однією з головних вимог - свободу православної віри в Україні.

Окрім того, двома рока раніше, всі козаки вступили до Київського православного братства, а гетьман Сагайдачний був ктитором (опікуном) братьської школи. Згодом саме він супроводжував патріарха Єрусалимського Теофан III та брав активну участ ьу політичному процесі відновлення Київської митрополії та висвячення ігумена Йова Борецького на митрополита Київського та Галицького.

Покрова Пресвятої Богородиці була одним з найголовніших свят запорозьких козаків, котрі будували багато однойменних храмів та шанували особливо ікони Покрови. Деякі Покровські храми, переважно XVIII століття, вціліли до нашого часу. Перлиною української архітектури можна вважати Покровський собор у Харкові, що зведений у 1689 році. Храм збудований в еклектичному стилі козацько-московського бароко. Також до перлин "покровської" церковної тематики можна зарахувати київську трибанну церкву Покрови на Подолі, що зведена у 1766 році видатним українським архітектором Іваном Григоровичем-Барським.

  У 1999 році  президент України Леонід Кучма встановив 14 жовтня - Днем українського козацтва.Вже на початку 2000-их держава помітила день 14 жовтня, надавши йому патріотичного змісту.

  14 жовтня також на символічному рівні вважається днем заснування Української повстанської армії. Інформація про створення УПА саме 14 жовтня 1942 року є у постанові Української головної визвольної ради від 30 травня 1947 року та наказі Головного командира УПА Романа Шухевича від 14 жовтня 1947 року.

 В Україні святкування Дня захисника України почалось відносно недавно - з 2014 року. Свято встановлене указом Президента України Петра Порошенка 14 жовтня 2014 року. Затвердивши 14 жовтня Днем Захисника України, Петро Порошенко провів чіткий зв`язок між різними поколіннями українських воїнів.

 Ми з вами живемо на цій славній землі українській і повинні знати про подвиги своїх запорожців, а також про наших земляків воїнів-захисників АТО, які і сьогодні продовжують героїчну сторінку нашої історії, захищаючи наші кордони від ворогів.

    У центральній районній бібліотеці до цієї памятної дати оформлено книжково-ілюстративну виставку "У величі козацтва - велич України". 

                                        



                                            На виставці представлені наступні видання:



та багато інших
 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар