вівторок, 5 травня 2020 р.

Війна у серці, в пам’яті, в книжках




  Минають роки, відлітають у вічність, але є дати непідвладні часу. Минуло вже 75 років від Дня Перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Та память про події тих років завжди буде жити в наших серцях. 
22 листопада 2004 року Генеральна Асамблея ООН прийняла Резолюцію №A/RES/59/26, в якій проголосила 8 і 9 травня  Днями пам’яті та примирення. Нею державам-членам ООН, неурядовим організаціям, приватним особам, крім святкування своїх Днів Перемоги чи Визволення, рекомендовано також щороку відзначати один або два дні як данину пам’яті всім жертвам Другої світової війни.
   8 травня  в  Україні - День пам'яті та прими́рення , метою відзначення якого є  «гідне вшанування подвигу українського народу, його визначного внеску в перемогу Антигітлерівської коаліції у Другій світовій війні та висловлення поваги всім борцям проти нацизму».  Зміст відзначення цієї пам’ятної дати – рівне вшанування пам’яті кожного, хто боровся з нацизмом, підкреслення солідарності та бойового братерства усіх Об’єднаних Націй, як держав, так і бездержавних тоді народів (євреїв, українців та ін.).
  Символом Дня пам’яті та примирення з 2014 року є квітка маку. ЇЇ графічне зображення є своєрідною ілюзією: з одного боку воно уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. 
9 травня ми відзначаємо День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Офіційне гасло пам’ятних заходів – «1939-1945. Пам’ятаємо. Перемагаємо». Ці дні присвячені пам’яті тих понад 80 мільйонів людей, чиє життя було обірвано насиллям світового масштабу, людям усіх рас і націй, чоловікам і жінкам, воїнам і мирному населенню, малим дітям і старим – усім загиблим і усім тим, хто вижив та пройшов через усі кола пекла Другої світової війни..
  Втрати України у Другій світовій війні є одними з найбільших серед країн, що постраждали від нацизму. Історики досі не мають одностайної думки щодо цього, однак йдеться щонайменше про 5 млн. безпосередньо убитих українців та ще більше депортованих, репресованих, евакуйованих, загиблих від голоду і холоду наших співвітчизників. Тоді загинув кожен п’ятий українець .

Радимо ознайомитися з літературою, що є у фонді нашої бібліотеки і дізнатися більше про кожне з видань.  Пропонуємо інформаційно-бібліографічний огляд літератури “Війна у серці, в пам’яті, в книжках”.

Арсеньева, А.  Заметки фронтовой медсестры: Работа медиков в годы Великой Отечественной войны.- Одесса, 2016.- 42 с.
   Це книга спогадів фронтової медсестри Олександри Арсен’євої, жительки Комінтернівського району Одеської області.  У 17 років,  відучившись 2 роки у медучилищі її мобілізували до медсанбату. Їй вдалось вижити, врятувати багато життів, пережити німецький полон і повернутися додому.


Архіви окупації 1941-1944/Держком. архівів У.: Упоряд. Н.Маковська.- К.: Вид.дім Києво-Могилянська академія, 2006.-872 с.- іл.
   У книзі вперше представлено інформацію про так звані окупаційні фондиДержавного комітету архівів України. Понад півстоліття цей потужний документальний масив був засекреченим і недоступним для дослідників.





Безсмертя. Книга Памяті України.1941-1945.Головна редакційна колегія (голова І.О.Герасимов).-К.: Пошуково-видавниче агенство Книга пам’яті України”, 2000-944 с.

     У цьому виданні вперше опубліковано аналітико-документальний матеріал про вагомий  внесок Українського народу в перемогу над фашизмом. На підставі поіменного обліку загиблих у боях узагальнено дані про військові втрати у роки Великої Вітчизняної і Другої світової воєн. Оприлюднено понад 300 документальних фото і кадрів кінохроніки воєнних років.



Вікопомний подвиг. Україна у Великій Вітчизняній війні: фотоальбом.- К.: “Вид-во “Фенікс”, 2006.- 216 с.

   Безсмертному подвигу, ратній звитязі рядових бійців і командирів, партизанів і підпільників, відомих воєначальників присвячується цей фотоальбом. У ньому вміщено архівні фотографії та фотографії, виготовлені з фотоплівок фронтових кореспондентів і фронтових фотоаматорів, що зберігаються у державних архівах, а також репродукції плакатів і газет воєнних років, що зберігаються в архіві Книжкової палати України.


              

  В ім’я життя/Авт.- упоряд. З.О.Сільченко та ін.- К.:Україна, 2005.- 288 с.- Укр.,рос.

Книга містить нариси і спогади жінок України -  учасниць бойових дій, які пліч – о –пліч з чоловіками виборювали перемогу у діючій армії, партизанських загонах, у підпіллі, в розвідці у глибокому тилу противника під час Великої Вітчизняної війни.





Гордиенко А.Т. Разведчиков забросили в Раздельную.- Раздельная, 1999.- 240 с.


Ця книга – унікальне краєзнавче видання, автором цієї документальної повісті є А.Т.Гордієнко  - учасник бойових дій,орденоносець, Учасник штурма Берліна, інвалід війни I групи. Після демобілізації  став професійним журналістом, працював в одеській обласній газеті і районних газетах Березовки і Роздільної. Книгу “Разведчиков забросили в Раздельную” написав на документальних прикладах, де вказані усі справжні імена героїв. Видання, що розповідає про важливий шматочок історіїї рідного краю, безсумнівно, зацікавить кожного, хто з ним близько познайомиться.



   

Друга світова. непридумані історії, (не) наша, жива,інша./укладіпіані В.- Х.: ТОВ “Вид-во “Віват”, 2019.- 304 с.

Це збірка історій, сімейних розповідей і переказів про те, як батьки, бабусі, діди й прадіди кожного з нас пережили цю війну. Історії, опубліковані у цьому виданні – це лише частина доробку авторів науково-популярних сайтів “Українська правда”, “Тексти”, “Історична правда”.


Книга Пам'яті України. Переможці. Одеська область / [голов. редкол.: І. Т. Муковський(заст. голови) та ін.]. –Одеса: Обл. від-ня пошукового - видавничого  агентства "Книга пам'яті України", 2016.Т. 8. –2017. –678 с.
 
Це наукове історико-меморіальне видання, присвячене з'ясуванню масштабів демографічних втрат України в Другій світовій війні та увічненню пам'яті воїнів Червоної армії, вихідців з України, що були призвані до лав Червоної армії на території України та: загинули на фронтах Другої світової війни зі зброєю в руках у складі підрозділів Червоної армії; пропали безвісти на фронтах Другої світової війни; померли від ран, отриманих у бою; померли в концентраційних таборах для військовополонених; були необґрунтовано репресовані та розстріляні; загинули в радянських фільтраційних таборах. У «Книзі Пам'яті України» також увічнені імена партизанів, підпільників, що загинули в роки Другої світової війни.




Людний Ф.П. Дорогами війни.- К.:Україна, 2005.-420 с.

Автор книги – учасник Великої Вітчизняної війни, орденоносець, краєзнавець, учитель історії. У виданні зібрано спогади ветеранів війни, нариси, біографічні матеріали про бойовий і трудовий шлях багатьох фронтовиків, партизанів, підпільників, живих і полеглих уродженців переважно Кам’янського р-ну на Черкащині.

Ніхто не забутий, ніщо не забуте:[збірник]/В.Д.Ольшанський, В.К.Бондар, М.А.Царьов.- К.:Україна, 2011.- 856 с.
У збірнику спогадів ветерани розповідають про героїчні будні Великої Вітчизняної війни, стійкість і мужність радянських воїнів,, народних месників, які ціною власного життя наблизили величний День Перемоги.


Пам’ятаємо, славимо, вшановуємо: Фотоальбом/Авт.-упоряд. І.О.Потапська.- К.: Політвидав України, 1980.- 253 с.




Мовою документальних фотоілюстрацій і публіцистичних текстів фотоальбом розкриває історичний подвиг нашого народу у Великій Вітчизняній війні. Показано самовіддану працю славних синів і дочок нашої багатонаціональної Батьківщини  в тилу, героїчну діяльність підпільників і партизанів.


   


   







Педан В.П. Дякуємо і мертвим, і живим: Докум.нарис/Передмова.-Ю.Б.Ланге-Квасовськ.: Дніпропетровськ:Січ, 2007.- 278 с.

Книга запорізького журналіста про долі остарбайтерів, котрі під час війни опинилися в Німеччині.

Серафима,Игумения. Молитвы за Победу: Церковь в Великой Отечественной войне. /Киевская митрополия УПЦ, Киев: “Друк”, 2006.- 360 с.

У книзі з точки зору християнської моралі дана релігіозно-філософська і суспільно-соціальна оцінка  Другої світової війни, міститься аналіз передумов і причин її розгортання в центрі цивілізації – Європі, її наслідків і духовно-моральних  уроків. У тексті містяться цінні, унікальні факти,що  розкривають раніше заборонену тему патріотичної участі у Великій Вітчизняній війні Руської Православної Церкви ,   а також інших Православних церкв.




Спогади – заповіти ветеранів/Упоряд.:В.Ф.Шелест та інші.- К.:Україна, 2003.-495 с.-Укр.,рос.

У збірнику спогадів ветерани розповідають про героїчні будні  Великої Вітчизняної війни. Про всіх тих, хто своїм життям і ратною працею забезпечили мир на нашій землі і здобули перемогу.

Україна в другій світовій війні.: Погляд з XXI ст.:Історичні нариси.У двох книгах.-К.:Наукова думка,Інститут історії України НАН України, 2011.- 734 с.

У виданні на основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових масивів інформації  подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, з’ясовуються демографічні втрати українського народу  у Великій Вітчизняній війні.


Україна в полум’ї війни.1941-1945/П.П.Панченко, О.І.Уткін, В.І.Горєлов та ін.- К.:Україна, 2005.- 560 с.

Спираючись на фактичний матеріал, маловідомі архівні документи, автори детально аналізують оборонні і наступальні операції, проведені на території України у роки Великої Вітчизняної війни, показують масовий героїзм бійців і командирів Червоної армії у боях за визволення рідного краю від німецько-фашистських загарбників.


Якупов Назым. Великая Отечественная. Крах нацизма. Исторические очерки.-Одесса: Экология, 2005.-416 с.; 60 арх.іл.

Ця книга представляє собою історичні нариси без стереотипів про маловідомі сторінки історії минулої війни.Висвітлюються репресії проти комскладу Червоної Армії напередодні Великої Вітчизняної війни, катастрофічні поразки радянських військ, масштаби і трагедія військовополонених. Показана велич подвигу нашого народу і роль держав антигітлерівської коаліції у боротьбі проти фашистської Германії.


   Наш земний уклін усім, хто бився на фронтах Другої світової війни, переніс роки окупації та пекло концтаборів, хто підняв з руїн і відродив рідний край. Подвиг Ваш – безсмертний, пам’ять про Вас – нетлінна, вдячність народу – безмежна.
   А ми, могутньою силою слова, безмежною силою інформації  доносимо до умів та сердець наших користувачів величний подвиг українського народу у Великій Вітчизняній  та Другій світовій війні.



Немає коментарів:

Дописати коментар