четвер, 28 травня 2020 р.

Година пам'яті "Життя за Україну. Кіборг з Роздільної."


   Бої за Донецький аеропорт – одні з найзапекліших у війні на сході України – тривали з травня 2014-го до 22 січня 2015 року. 242 дні українські військові, добровольці, медики й волонтери протистояли навалі російсько-окупаційних військ і проросійським бойовикам, затято відстоюючи рідну землю.  Звитяжна оборона летовища стала символом незламності та бойового духу нашого війська, а захисники терміналів отримали почесне ймення «кіборги». Серед них був   наш земляк ,  випускник  Роздільнянської школи-гімназії №1 — розвідник 74-го окремого  розвідбатальйону  Сергій Іщенко,  який героїчно загинув 20 січня 2015 року.



                                           

    Сергій Михайлович Іщенко (22 грудня 1975  — 20 січня  2015) — український  військовик, солдат Збройних сил України, учасник війни на сході України. Лицар Ордена "За мужність". Один із "кіборгів". 
    Закінчив 1-шу Роздільнянську ЗОШ, профтехучилище в місті Роздільна, пройшов строкову службу в армії. Згодом переїхав до Дніпропетровська, де працював. 
    У часі війни призваний за мобілізацією, солдат, радіотелеграфіст-кулеметник 74-го окремого розвідувального батальйону. 
    6 січня 2015-го зі своїм підрозділом виїхав на ротацію до Донецького аеропорту. Коли прорвався БТР забирати вояків, Сергій поступився своїм місцем пораненому побратиму . Загинув 20 січня у бою з російськими збройними формуваннями в новому терміналі
аеропорту — до останнього вів бій та надавав допомогу пораненим побратимам. 
14 липня 2015-го похований у місті Дніпро на  Краснопільському цвинтарі.
   За особисту  мужність і  героїзм, виявлені у захисті державного  суверенітету  та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі  під час російсько-української війни,  відзначений — нагороджений  22 вересня 2015 року — орденом «За мужність» III ступеня (посмертно) і нагрудним знаком «За оборону Донецького аеропорту» (посмертно).
(Інформація за даними ВікіпедіЯ)


Пам’яті  Сергія Іщенка встановлена меморіальна дошка при вході до нового корпусу Роздільнянського НВК "Школа-гімназія" № 1


    Гірко, що на початку третього тисячоліття ми змушені збройно захищати кордони нашої держави, що гинуть люди, небайдужі, сміливі, відчайдушні...  Але Герої не вмирають!  Вони залишаються у нашій пам’яті.  Низький уклін Героям, низький уклін усім матерям, чиї сини віддали свої життя за мирне небо над нашою землею!




Немає коментарів:

Дописати коментар