четвер, 21 травня 2020 р.

А над світом українська вишивка цвіте... (До Дня вишиванки)

     Знайомство з книгою Т.Кари-Васил’євої “Історія української вишивки”
   
    День вишиванки - це свято, присвячене українській національній культурі й традиціям. Попри свій відносно молодий вік свято набуло широкої популярності та стало традиційним. Святкові акції, присвячені українській вишитій сорочці, проходять не лише в Україні, а й далеко за її межами – у країнах Європи, Канаді, Сполучених Штатах Америки, Австралії.
     Вишиванка – бренд сучасної України. З відродженням незалежності нашої держави вишиванки почали знову поступово зявлятися у  гардеробі українців – не лише святковому, але й повсякденному. Долучитись до святкування Дня вишиванки просто – варто лиш прийти на роботу або навчання в українській вишитій сорочці. Однією з найяскравіших традицій свята стали паради вишиванок, які з 2008 року проходять майже у всіх великих українських містах.
     Українська сорочка, прикрашена орнаментованою вишивкою, протягом багатьох століть була в Україні як елемент повсякденного та святкового одягу. Перші зразки вишивки на території України з’явилися ще за доби скіфів – у VII-III століттях до нашої ери. Вишиваному орнаменту сорочок традиційно надавали містичного, оберегового значення: він захищає від усього лихого, символізує здоров’я, красу та відданість  родині.

   Пропонуємо познайомитися з книгою Т.Кари- Васил’євої “Історія української вишивки”, що є у фонді нашої бібліотеки. Це унікальне яскраве видання зацікавить всіх, хто захоплюється історією декоративного мистецтва, народної творчості, а також традиціями українського народу. Книга-альбом повно і всебічно висвітлює основні етапи розвитку української вишивки від часів її зародження до сьогодення, розкриває роль і місце цього виду декоративного мистецтва в оформленні одягу, житла, у використанні в храмових інтер’єрах, під час різноманітних свят і народних обрядів. У виданні широко представлено унікальні зразки вишивок, виконаних за малюнками Тараса Шевченка, Василя Кричевського, Ганни Собачко-Шостак, представників авангарду початку XX ст., а також сучасних народних і професійних майстрів.

    Автор видання – Тетяна Валеріївна Кара-Василєва , доктор мистецтврзнавства, член-кореспондент Академії мистецтв України, заслужений діяч мистецтв України, член Національної спілки художників України. За досягнення в галузі вивчення і пропаганди народного мистецтва має почесну відзнаку Українського фонду культури “За подвижництво в культурі”(2001 ), лауреат премії ім.Д.Щербаківського (1994) Національної спілки майстрів народного мистецтва України, лауреат премії ім.П.Білецького(2006) Національної спілки художників України, лауреат премії ім.Ф.Колесси(2006) Національної академії наук України.

Видання  яскраво ілюстроване, надруковане на крейдованому папірі
  
                              
      
                                                                                                      
Жіночі сорочки. Фрагменти 1910-1917 рр. (Сумська і рівненська обл.)

Купони чоловічіх сорочок. Фрагменти1972-1977 рр. (Полтавська і Черкаська обл.)

  Традиція і сучасність. Блузи за мотивами волинської і івано-франківської вишивок.

             



Немає коментарів:

Дописати коментар